Az álom, mely álmodni késztet: Egy szív, mely a „farkasokat” „bárányokká” változtatja (Sztrenna 2024)

Szóbeli érettségi. Így zajlik nálunk a vizsga

2023.06.19.

vizsgázó

Iskolánkban a június 19. és 23. között zajló szóbeli érettségi vizsga az utolsó fontosabb állomása a középiskolai tanulmányoknak. A diákoknak nemcsak a tudásukat, hanem a kommunikációs készségüket, a kifejezőképességüket és a stressztűrő képességüket is meg kell mutatniuk. De hogyan is zajlik a szóbeli vizsga, és milyen érzések kavarognak bennük a vizsga előtt, alatt és után? Erről olvashattok ebben a cikkben.

A szóbeli érettségi vizsga menete

A középszintű szóbeli érettségi menete a vizsgatárgytól szinttől függően változhat, de általában a következőképpen zajlik:

  • Az első vizsganap elején egy tájékoztató értekezleten ismertetik a szóbeli vizsga szabályait és a jogorvoslati lehetőségeket, így ezen a vizsgázó osztály minden tagjának jelen kell lennie.
  • A vizsga megkezdése előtt legalább fél órával meg kell jelenni a vizsga helyszínén.
  • A tételhúzás a vizsgabizottság előtt zajlik. Ezt 30 perc gondolkodási és felkészülési idő követi, amely alatt érdemes jegyzetet készíteni az előírt segédeszközök felhasználásával.
  • A vizsga tulajdonképpen a feleletet jelenti, amelynek időtartama középszinten legfeljebb 15 perc. Ezen belül kell elmondani a kihúzott tételt, majd válaszolni a bizottság tagjainak kérdéseire.
  • Eredményhirdetésre az adott osztály összes feleletét követően kerül sor.
 

A szóbeli érettségi vizsga érzései

A szóbeli érettségi vizsga alatt a diákokban különböző érzések keveredhetnek:

  • Izgalom: A szóbeli érettségi egy fontos esemény, amely befolyásolhatja a jövőt. Sok diák izgatottan várja, hogy megmutathassa tudását, és megtudja az eredményét. Az izgalom segíthet abban, hogy motiváltak és éberek legyenek a vizsga alatt.
  • Aggodalom: A szóbeli érettségi egy kihívás, amely szorongást válthat ki. Sok diák aggódik, hogy nem fog tudni válaszolni a kérdésekre, hogy elfelejti a tételeket, vagy hogy rossz benyomást tesz a bizottságra. Az aggodalom akadályozhatja a koncentrációt és az önbizalmat a vizsga alatt.
  • Öröm: A szóbeli érettségi egy lehetőség, amely boldogságot okozhat. Sok diák örül, hogy végre vége az írásbeliknek, hogy megoszthatja gondolatait és véleményét, vagy hogy elismerést kap a teljesítményéért. Az öröm segíthet abban, hogy pozitívan és lelkesen álljanak a vizsgához.
  • Megkönnyebbülés: A szóbeli érettségi egy lezárás, amely felszabadítást hozhat. Sok diák megkönnyebbül, ha túl van a vizsgán, ha jól sikerült a felelet, vagy ha megkapta az áhított jegyet. A megkönnyebbülés segíthet abban, hogy elégedettek és büszkék legyenek magukra.

Természetesen ezek az érzések nem kizárólagosak, és egyénenként változhatnak. A lényeg az, hogy a diákok próbálják kezelni az érzelmeiket úgy, hogy azok ne akadályozzák őket a vizsga során.

Hajrá!

Gimnáziumunkban a 12.A osztály június 19-20. között, a 12.B osztály pedig június 21-23. között teszi le szóbeli érettségi vizsgáit. Büszkék vagyunk rájuk, és sok sikert kívánunk nekik!

Diák gondolatok, érzelmek

Legfrissebb hírek

Június havi ebédbefizetés

IDEJE:   2024. június 4-5. (730-1500 óráig). HELYE:   Gazdasági iroda Teljes árú ebéd: 900 Ft/nap Kedvezményes árú ebéd: 450 Ft/nap Vagy a szalezi-zaffery.qb.hu weboldalon. Havi étlap

Elballagtunk (videó)

Ahogy a tavasz újra beköszönt, úgy érkezik el az az időszak is, amikor búcsút mondunk végzős diákjainknak. Idén is szentmisében

Április havi ebédbefizetés

IDEJE:   2024. április 8-9. (730-1500 óráig). HELYE:   Gazdasági iroda Teljes árú ebéd: 900 Ft/nap Kedvezményes árú ebéd: 450 Ft/nap PÓTBEFIZETÉS:   2024. április