"MINT A KOVÁSZ AZ EMBERISÉG CSALÁDJÁBAN: Laikusok dimenziója Don Bosco családjában" (Sztrenna 2023)

Szóbeli érettségi. Így zajlik nálunk a vizsga

2023.06.19.

vizsgázó

Iskolánkban a június 19. és 23. között zajló szóbeli érettségi vizsga az utolsó fontosabb állomása a középiskolai tanulmányoknak. A diákoknak nemcsak a tudásukat, hanem a kommunikációs készségüket, a kifejezőképességüket és a stressztűrő képességüket is meg kell mutatniuk. De hogyan is zajlik a szóbeli vizsga, és milyen érzések kavarognak bennük a vizsga előtt, alatt és után? Erről olvashattok ebben a cikkben.

A szóbeli érettségi vizsga menete

A középszintű szóbeli érettségi menete a vizsgatárgytól szinttől függően változhat, de általában a következőképpen zajlik:

  • Az első vizsganap elején egy tájékoztató értekezleten ismertetik a szóbeli vizsga szabályait és a jogorvoslati lehetőségeket, így ezen a vizsgázó osztály minden tagjának jelen kell lennie.
  • A vizsga megkezdése előtt legalább fél órával meg kell jelenni a vizsga helyszínén.
  • A tételhúzás a vizsgabizottság előtt zajlik. Ezt 30 perc gondolkodási és felkészülési idő követi, amely alatt érdemes jegyzetet készíteni az előírt segédeszközök felhasználásával.
  • A vizsga tulajdonképpen a feleletet jelenti, amelynek időtartama középszinten legfeljebb 15 perc. Ezen belül kell elmondani a kihúzott tételt, majd válaszolni a bizottság tagjainak kérdéseire.
  • Eredményhirdetésre az adott osztály összes feleletét követően kerül sor.
 

A szóbeli érettségi vizsga érzései

A szóbeli érettségi vizsga alatt a diákokban különböző érzések keveredhetnek:

  • Izgalom: A szóbeli érettségi egy fontos esemény, amely befolyásolhatja a jövőt. Sok diák izgatottan várja, hogy megmutathassa tudását, és megtudja az eredményét. Az izgalom segíthet abban, hogy motiváltak és éberek legyenek a vizsga alatt.
  • Aggodalom: A szóbeli érettségi egy kihívás, amely szorongást válthat ki. Sok diák aggódik, hogy nem fog tudni válaszolni a kérdésekre, hogy elfelejti a tételeket, vagy hogy rossz benyomást tesz a bizottságra. Az aggodalom akadályozhatja a koncentrációt és az önbizalmat a vizsga alatt.
  • Öröm: A szóbeli érettségi egy lehetőség, amely boldogságot okozhat. Sok diák örül, hogy végre vége az írásbeliknek, hogy megoszthatja gondolatait és véleményét, vagy hogy elismerést kap a teljesítményéért. Az öröm segíthet abban, hogy pozitívan és lelkesen álljanak a vizsgához.
  • Megkönnyebbülés: A szóbeli érettségi egy lezárás, amely felszabadítást hozhat. Sok diák megkönnyebbül, ha túl van a vizsgán, ha jól sikerült a felelet, vagy ha megkapta az áhított jegyet. A megkönnyebbülés segíthet abban, hogy elégedettek és büszkék legyenek magukra.

Természetesen ezek az érzések nem kizárólagosak, és egyénenként változhatnak. A lényeg az, hogy a diákok próbálják kezelni az érzelmeiket úgy, hogy azok ne akadályozzák őket a vizsga során.

Hajrá!

Gimnáziumunkban a 12.A osztály június 19-20. között, a 12.B osztály pedig június 21-23. között teszi le szóbeli érettségi vizsgáit. Büszkék vagyunk rájuk, és sok sikert kívánunk nekik!

Diák gondolatok, érzelmek

Legfrissebb hírek

Oratórium Nyergesújfalu

Indul az oratórium!

Az oratórium? Szeretnénk bemutatni nektek az iskolánk oratóriumát, amely egy olyan hely, ahol a fiatalok jól érezhetik magukat, tanulhatnak, imádkozhatnak

Ebédigénylés

Kedves Szülők!   2023. szeptember 4-től kezdődik az ebédeltetés az iskolában. Amennyiben szeretné gyermekét az iskolai étkeztetésre felíratni, kérjük, 2023. augusztus

Gyászt jelző gyertya

Gyászhírek

                                    Gyászhírek  

Kitűntetések átadása az iskolai tanévzárón

Zafféry kitűntetések

Iskolánk büszke arra, hogy idén is több tanulója és tanára részesült városi és intézményi kitűntetésben. A kitűntetések célja, hogy elismerjék

Ebédigénylés

Kedves Szülők!   2023. szeptember 4-től kezdődik az ebédeltetés az iskolában. Amennyiben szeretné gyermekét az

Tovább »