Iskolánkat a Szalézi Társaság (római katolikus szerzetesrend) alapította 1919-ben, Nyergesújfalu központjában, a templom, a polgármesteri hivatal és a zeneiskola szomszédságában található. 1948-ban államosították, a 2001-es tanév óta azonban újra egyházi iskola.

A szalézi rend alapítója és iskolánk patrónusa, Bosco Szent Jánosa XIX. század nagy nevelője volt, módszere ma is időszerű. Szellemiségéhez híven törekszünk arra, hogy tanulóinkat ne csak oktassuk, hanem neveljük és lelkileg is gazdagítsuk. Egyéni színfoltja iskolánknak a szalézi nevelési módszer gyakorlati alkalmazása és a tanulók bevonása a vallásos nevelésbe. Biztosítani kívánjuk, hogy a diákok a színvonalas közismereti és szakmai képzés mellett becsületes állampolgárokká és a keresztény értékekben is folyamatosan gazdagodó fiatalokká váljanak.

Iskolánk sajátosságai:

Heti két órában hittant tanítunk, ebből a tárgyból érettségi vizsgát is lehet tenni. Testvériskolai, testvérintézményi kapcsolattal rendelkezünk határon belül és kívül. Gyermekbarát iskola vagyunk. Színes szabadidős programokat szervezünk. Legjelentősebb szalézi sajátosságunk az iskolában működtetett ORATÓRIUM. Nyitott kapuk, sport, zene, játék, barátság és vidámság jellemzik. Versenyeket, közös kirándulást,  előadást, színdarabot, vetítést rendezünk.

Mit nyújt neked a Zafféry Károly Szalézi Középiskola