Kedves Fiatal! Valószínűleg már hallottál az IKSZ-ről, de felmerülhet benned a kérdés, hogy mi is pontosan az az Iskolai Közösségi Szolgálat, és miért is fontos ez az életedben, miért kell teljesítened az ötven órát. A válasz az, hogy a közösségi szolgálat nem csak arról szól, hogy teljesíts egy kötelezettséget az iskoláddal szemben, hanem lehetőséget ad arra, hogy felelősséget vállalj másokért és megtapasztald a közösségi elköteleződés erejét.

Iskolai Közösségi Szolgálat logó

Az önkéntesség fontossága az érettségi előtt álló diákok számára

A modern világban gyakran elfeledkezünk arról, hogy az embereknek együtt kell működniük, hogy a társadalom jól működjön. A közösségi szolgálat során olyan tapasztalatokat szerezhetsz, amelyek segítenek neked abban, hogy jobban megértsd a társadalom működését és megtanuld, hogyan lehet hatékonyan együttműködni másokkal.
 

Az IKSZ segíthet a jövőbeni karriered kialakításában

Emellett a közösségi szolgálat során lehetőséged nyílik arra, hogy megismerd különböző munkahelyeket és tevékenységeket. Ez segíthet neked abban, hogy megtaláld azokat a területeket, ahol a jövőben szívesen dolgoznál. És ami talán még fontosabb, a közösségi szolgálat során olyan élményekben lehet részed, amelyek egész életedre szólóan gazdagítanak. Egész hosszú listába van szedve a lehetőségek száma, amik közül választhasz. Így a választás lehetősége is a te kezedben van, hogy hová szeretnél becsatlakozni.
 

A közösségi szolgálat naplójának fontossága és használata

Fontos, hogy a közösségi szolgálat teljesítésekor naplót vezess, amelyben rögzíted a teljesített órákat és azokat a tevékenységeket, amelyeket végrehajtottál. Az is fontos, hogy a naplódat rendszeresen ellenőrizd és érvényesítsd, hiszen ezzel tudod igazolni, hogy teljesítetted az ötven órát. Ebben egyébként segítséget is kapsz az IKSZ iskolai koordinátorától, de bátran fordulhatsz az osztályfőnöködhöz is.

Összességében, az Iskolai Közösségi Szolgálat egy nagyszerű lehetőség, hogy személyes és szakmai fejlődésed érdekében aktívan részt vehess a közösség életében. Ez nem csak az önkéntesség és a felelősség fontosságát hangsúlyozza, hanem hozzájárul az értékek és életvezetési készségek kialakításához is. Tehát kedves fiatal, ne habozz részt venni ebben a programban, csapj bele!