Az álom, mely álmodni késztet: Egy szív, mely a „farkasokat” „bárányokká” változtatja (Sztrenna 2024)

Keresés
Close this search box.

10 dolog, amire érdemes figyelni a tanév utolsó két hetében

2023.05.31.

Tanulási fáradtság

A tanév utolsó két hete sokak számára a legnehezebb időszak. Az évzárás, a beadandók, a jegyek és a bizonyítvány miatt sok a teendő és a nyomás. De nem kell kétségbe esni! Ha követed ezeket a tippeket, akkor könnyebben átvészelheted ezt az időszakot, és még élvezheted is az utolsó napokat.

 

  1. Tervezz előre! Nézd meg, hogy milyen dolgozatidőpontokkal és követelményekkel kell számolnod, és állíts fel egy napi vagy heti tervet. Így nem fogsz lemaradni semmiről, és tudod, hogy mire kell koncentrálnod.
  2. Oszd be az idődet! Ne hagyd az utolsó pillanatra a tanulást vagy a beadandókat, ha ezzel javíthatsz. Próbálj meg minden nap egy kis időt szánni rájuk, és haladj lépésről lépésre. Ha túl sokat halogatsz, akkor csak felhalmozódik a munka, és stresszesebb leszel.
  3. Kérj segítséget! Ha valamit nem értesz vagy nem tudsz megcsinálni, ne félj segítséget kérni. Fordulj a tanáraidhoz, a társaidhoz vagy a családodhoz. Számíthatsz a segítségre! Így könnyebben megoldhatod a feladatokat.
  4. Pihenj eleget! A tanulás mellett fontos, hogy legyen időd pihenni is. Aludj eleget, mozogj, és csinálj olyan dolgokat, amiket szeretsz. Így feltöltődhetsz energiával, és jobban fog menni a tanulás is.
  5. Légy pozitív! Ne görcsölj rá a jegyekre vagy a bizonyítványra. Gondolj arra, hogy mennyit tanultál és fejlődtél ebben az évben. Légy büszke magadra és az elért eredményeidre. Ha valami nem sikerül úgy, ahogy szeretnéd, ne add fel! Tanulj a hibáidból, és próbáld meg javítani őket.
  6. Dicsérd meg magad! Ha valamit jól csináltál vagy elérkeztél egy célodhoz, jutalmazd meg magad valamivel. Egy finom falat, egy jó film vagy egy baráti beszélgetés mind jó lehetőségek erre. Így motiváltabb leszel a további feladatokra is.
  7. Légy türelmes! Ne várj túl sokat magadtól vagy másoktól. Elfogadható, ha néha hibázol vagy fáradt vagy. Ne ess kétségbe vagy haragudj magadra emiatt. Inkább légy türelmes magaddal és másokkal is. Mindenki próbálja a legjobbat kihozni magából ebben az időszakban.
  8. Kérj visszajelzést! Ha szeretnéd tudni, hogy hogyan állsz vagy hogyan kellene javítanod, kérj visszajelzést a tanáraidtól vagy a társaidtól. Ők őszintén elmondják neked az erősségeidet és a gyengeségeidet. Így tudatosabban tudsz dolgozni a fejlődéseden.
  9. Értékeld az elmúlt évet! A tanév vége egy jó alkalom arra, hogy visszanézz és értékelj. Gondold át, hogy mi volt jó és mi volt rossz ebben az évben. Mit tanultál? Miben fejlődtél? Milyen élményeid voltak? Milyen kapcsolataid alakultak ki? Mi volt a legemlékezetesebb pillanat? Mi volt a legnagyobb kihívás? Mi volt a legnagyobb siker?
  10. Készülj fel a nyárra! A tanév utolsó két hete nem csak a zárásról szól, hanem az újrakezdésről is. Gondold át, hogy mit szeretnél csinálni nyáron. Milyen terveid vannak? Milyen célokat tűztél ki magad elé? Milyen lehetőségeid vannak? Hogyan tudod kihasználni ezeket? Hogyan tudsz felkészülni a következő tanévre?

Remélem ezek a tippek segítenek neked abban, hogy sikeresen fejezd be ezt a tanévet, és jól érezd magad közben is. Sok sikert!

 

Legfrissebb hírek

Június havi ebédbefizetés

IDEJE:   2024. június 4-5. (730-1500 óráig). HELYE:   Gazdasági iroda Teljes árú ebéd: 900 Ft/nap Kedvezményes árú ebéd: 450 Ft/nap Vagy a szalezi-zaffery.qb.hu weboldalon. Havi étlap

Elballagtunk (videó)

Ahogy a tavasz újra beköszönt, úgy érkezik el az az időszak is, amikor búcsút mondunk végzős diákjainknak. Idén is szentmisében