Az álom, mely álmodni késztet: Egy szív, mely a „farkasokat” „bárányokká” változtatja (Sztrenna 2024)

KAPCSOLDA – nap: a Zafféry diákjai sérült gyerekekkel barátkoztak

2023.05.31.

2023. május 17-én, szerdán KAPCSOLDA – napot tartottunk a nyergesújfalui Zafféry Károly Szalézi Középiskolában, 3 év kihagyás után… Az esztergomi Montágh Imre Általános Iskola és Speciális Szakiskola 20 sérült tanulóját és kísérő pedagógusaikat láttuk vendégül  a program keretében.

 Mi is a KAPCSOLDA? 

 A programot Szalay Kriszta színművésznő hívta életre néhány évvel ezelőtt, amikor az „És a nyolcadik napon” című színdarab megírásakor szembesült azzal, hogy „mekkora ellenállás, félelem van mai társadalmunkban egy sérült, ill. másfajta képességekkel rendelkező gyermekkel, illetve annak családjával szemben”. A művésznő a szemléletváltást szerette volna elősegíteni a programmal. Egy-egy ilyen Kapcsolda-napon „egészséges” gyerekek vendégül látnak sérült gyerekeket néhány óra, esetleg egy nap erejéig.

Hosszas készülődés, szervezés előzte meg ezt a napot, hiszen nem mindennapos élethelyzet, amikor speciális foglalkozást igénylő (autista, vak, hallássérült, stb.) és „egészséges” gyerekek töltenek el együtt néhány órát, közös feladatokkal, foglalkozásokkal. A mi diákjaink a kezdeti félelmüket legyőzve hamar  megtalálták a közös „hangot” a vendégekkel. Az Ő gondolataikat idézve:

„Kicsit féltem ettől, mert még ehhez hasonlót nem éltem át. De a gyerekek nagyon aranyosak voltak és tetszett ez a nap, nagyon jó érzésekkel mentem haza.”

„Engem nagyon megérintett, hogy egyeseknek ilyen betegséggel kell élniük, viszont jó volt megismerni ezt az életmódot és beszélgetni ilyen gyerekekkel.”

Elsősorban a kilencedikes, közösségi szolgálatos diákjaink voltak a vendéglátók, de néhányan a végzős évfolyamból is erősítették, segítették őket, elsősorban szalézi animátorok. Nagyon szépen, szívvel-lélekkel vettek részt a diákok, büszkék lehetünk rájuk! 🙂 Természetesen felnőtt segítőink is voltak: az érintett osztályok osztályfőnökei, pedagógusok, stb.

A párok kialakítása, összeismertetése után indult a buli: mindenki a neki tetsző tevékenységet választhatta, pl. kézműveskedés, sport, íjászat, tánc (banszolás 🙂 ), beszélgetések, közös fotók készítése színesítették a napot.

Külön köszönet az iskola vezetésének és a szaléziaknak a lehetőségért, Tibcsi bácsinak a buszoztatásért, a vendéglátásban nyújtott támogatásért a nyergesújfalui Karitásznak, a Frutéria Zöldségesnek, a Hummel Pékségnek, a György Pékségnek, az élelmezésvezetőnknek, Enikőnek és mindenkinek, aki segített a program megvalósításában!

Tóthné Mónika

Képek a találkozásról

Legfrissebb hírek

Elballagtunk (videó)

Ahogy a tavasz újra beköszönt, úgy érkezik el az az időszak is, amikor búcsút mondunk végzős diákjainknak. Idén is szentmisében

Április havi ebédbefizetés

IDEJE:   2024. április 8-9. (730-1500 óráig). HELYE:   Gazdasági iroda Teljes árú ebéd: 900 Ft/nap Kedvezményes árú ebéd: 450 Ft/nap PÓTBEFIZETÉS:   2024. április

Ideiglenes felvételi sorrend 2024

Örömmel tájékoztatjuk, hogy az ideiglenes felvételi névsor már elérhető. Kérjük, tekintse meg a listát, hogy megtudja, mely diákoknak van lehetőségük