"Tegyetek mindent szeretetből, semmit sem kényszerből" (Szalézi Szt. Ferenc)

Szíria – Bölcsője, de nem sírja a menekülteknek

2015.10.02.

Szíria. Sokszor halljuk vagy látjuk ennek az országnak a nevét a hírekben, az interneten vagy az újságokban, de mennyit is tudunk az ottani helyzetről?

Mi folyik ott valójában? Külső és belső viszályok dúlnak Szíriában. Azért került sor a mostani harcokra, mert egyrészt Szíria mindig is támogatta az arab nacionalista és függetlenségi mozgalmakat pl.: Palesztinában, Egyiptomban, Libanonban. Ez pedig sem Izraelnek, és sem a Szaúd-Arábiának nem tetszik. Másodszor a Leviatán és a többi, földközi tengeri gázmező ott fekszik a szíriai partoktól nem messze. Harmadszor pedig földrajzi elhelyezkedése, pozíciója kiemelt, stratégiailag egyik legfontosabb hellyé teszi a térségben.

A külső okok azonban önmagukban nem elegek,- társadalmi és kulturális (főleg vallási különbségek) és a korrupció is megnevezhető a kiváltó okoknak.

Három fő szíriai erő van jelen az országban: kormányerő, politikai ellenzék és a fegyveres ellenzék. A kormányerők alatt a rendfenntartó egységeket kell érteni, a kb. 200 000 Szíriai Arab Hadsereget, Hazafi Védelmi Hadsereget (10 000 önkéntest). Emellett külföldiek is harcolnak Bassár el-Aszad (szír elnök) oldalán: a libanoni Hezbollah kb. 3000 fővel van jelen a harcokban.
Meg kell azonban különböztetni a politikai és a fegyveres ellenzéket. A politikai ellenzékiek egyértelműen azok, akik nem fegyverrel, hanem tárgyalásos és javaslat útján kívánják megvalósítani elképzelésüket. Ők jelen vannak a parlamentben és Aszad általában teljesíti a kéréseiket: pl. az évtizedes szükségállapot feloldása.

Ezzel szemben a fegyveres ellenzék: a Szíriai Szabad Hadsereg (FSA), főleg dezertált katonákból és szír állampolgárokból áll. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan sok a külföldi terrorista-militáns szervezet az országban, akiknek csak a töredéke szíriai, valójában mind a szélsőséges iszlámizmus képviselői.

Ezeknek az okoknak az együttes következménye a tömeges népvándorlás, amelyet most is tapasztalhatunk Magyarországon és Európa mind nagyobb részén is.

Forrás: http://kozelkeletjelene.weebly.com/26/post/2014/01/a-szriai-vlsg-jelenlegi-helyzete-dr-joul-bchara-eladsa.html

A BEJEGYZÉST ÍRTA: SCHMIDT BÁLINT

Legfrissebb hírek

OKTÓBER HAVI EBÉDBEFIZETÉS EBÉDBEFIZETÉS IDEJE:   2022. október 04-05. (730-1500 óráig). Helye:   Gazdasági iroda PÓTBEFIZETÉS:   2022. október 10-11. (730-1500 óráig) vagy a QB

Nyáriori 2022

Nyári oratórium a Zafféry Károly Szalézi Középiskolában   Idén tizenhatodik alkalommal rendeztük meg a szalézi nyári oratóriumot Nyergesújfalun.  A kéthetes

Ebédigénylés és árváltozás

2022. szeptember 5-től aki szeretne ebédelni ezen a linken jelentkezzen 2022. szeptember 2-ig, vagy telefonon  a +36-33/504-210 számon szeptember 2-ig

Tömegsport igazolások

A tömegsport igazolások letöltéséhez kattints az alábbi szövegre:   LETÖLTHETŐ NYOMTATVÁNYOK

OKTÓBER HAVI EBÉDBEFIZETÉS EBÉDBEFIZETÉS IDEJE:   2022. október 04-05. (730-1500 óráig). Helye:   Gazdasági iroda PÓTBEFIZETÉS:   2022. október 10-11.

Tovább »

Nyáriori 2022

Nyári oratórium a Zafféry Károly Szalézi Középiskolában   Idén tizenhatodik alkalommal rendeztük meg a szalézi

Tovább »