"MINT A KOVÁSZ AZ EMBERISÉG CSALÁDJÁBAN: Laikusok dimenziója Don Bosco családjában" (Sztrenna 2023)

Húsvét – Krisztus Feltámadt!

2023.04.09.

Krisztus Feltámadt! Valóban feltámadt! Így köszötik egymást sokan Húsvét reggelén. Az egyik legfontosabb keresztény ünnepre ünnepre ébredtünk, amelyet a világ minden részén ünnepelnek. Az ünnep maga az Úr Jézus Krisztus feltámadásának emlékét őrzi, és ez a keresztény hit és remény alapja.  

A húsvétig vezető út

A Szentírás leírja, hogy Jézus Jeruzsálembe érkezett, hogy megünnepelje a húsvétot a tanítványaival. Az emberek ünnepelve várták őt, ám a zsidó vezetők féltek, hogy Jézus személye veszélyezteti őket és a népet, ezért elhatározták, hogy letartóztatják és halálra ítélik. 

Jézus a húsvéti vacsora alatt megosztotta tanítványaival a kenyér és a bor szimbólumait, mint az ő teste és vérének emlékét. Azonban iskarióti Júdás, egyik tanítványa elárulta Jézust a főpapoknak, akik elérték a római helytartónál, hogy Jézust elítéltje és keresztre feszítsék.

Jézus halála után, testét egy sírba helyezték. Azonban a harmadik napon a sír üres volt, és Jézus megjelent tanítványainak, hogy megerősítse őket az Ő feltámadásában.

Húsvét ünnepe: Krisztus feltámadt!

A keresztények ezt az eseményt ünneplik a húsvéti ünnepek alatt, és az ünnep kezdetével indul a nagyböjt végét jelző örömhét. Az ünneplés során a keresztények templomba mennek, hogy imádkozzanak és emlékezzenek Jézus Krisztus feltámadására. A népi hagyomány az ünnepet tovább gazdagította, így része lett a húsvéti sonka és kalács, a tojás és a nyúl, amelyek jelképesen az újjászületésre utalnak. A húsvéti tojások általában színesek és díszítettek, és ajándékként adják egymásnak az ünnep során. A nyúl pedig arra utal, hogy az élet újra virágozni kezd, vagyis egy új tavaszt kezdődik az emberiség életében.

A húsvét tehát az egyik legfontosabb keresztény ünnep, amely az Úr Jézus Krisztus feltámadásának emlékét őrzi. A hívők imádkoznak és ünnepelnek az újjászületés jelképeit hordozó húsvéti tojások és nyulak kíséretében, és így köszöntik egymást: Krisztus feltámadt! Valóban feltámadt!

Legfrissebb hírek

Nyerges teljesítménytúra

Nyerges Teljesítménytúrák

Az évnek az az időszaka közeledik, amikor elérkezik az ideje, hogy ne csak az iskolapadban legyünk aktívak, hanem a szabadban