Az álom, mely álmodni késztet: Egy szív, mely a „farkasokat” „bárányokká” változtatja (Sztrenna 2024)

Nagyszombat – Jézus a sírban fekszik

2023.04.08.

Nagyszombat: a három kereszt

A katolikus egyházban az egyik legfontosabb nap a Nagyszombat, amikor Jézus a sírban fekszik. A szent háromnap utolsó napján, a húsvéti ünnepkör előszobájában vagyunk. Nagyszombaton az Úr Jézus Krisztus sírban való pihenésére emlékezünk, miután a kereszten való szenvedést és halált a tegnapi nap átelmélkedtük.

Jézus sírja

Az elkészített „Jézus sírja” gyakran nagyon szépen díszített, virágokkal és más díszítőelemekkel ékesített. Az embereknek lehetősége van imádkozni és elmélkedni a sír előtt, emlékezve Jézus Krisztus szenvedéseire és áldozatára. A nagyszombati szertartások és imák segítenek felidézni a húsvéti ünnepkör szomorú, ám mégis ünnepi hangulatát, amely a Jézus feltámadását követő örömre készít fel. Az elmélkedő és csendes hangulat lehetőséget ad a hívőknek arra, hogy elmerüljenek a hitben és közelebb kerüljenek Istenhez.

Mária példája

Jézus anyja, Mária különleges helyet foglal el az egyházban. Az egyik legnagyobb szent, aki a hitünkben is fontos szerepet játszik. Mária az angyali üdvözlettel, a Megváltó fogantatásával kezdődő története óta az egyház első számú szimbóluma lett, hiszen Isten követését tőle tanulhatjuk meg. A Nagyszombat napján, amikor Jézus a sírban fekszik, különös jelentőséget kap Mária személye. Ő az, aki reményt ad és erőt sugároz az embereknek, hogy várjanak türelemmel a feltámadásra. Mária példája arra tanít, hogy az Istennel való közösségben bármilyen nehéz helyzetben megtalálhatjuk a megnyugvást és a reményt.
Húsvét Vigíliája

Jézus meghalt és sírba tették, de tudjuk, és Ő is tudta, hogy feltámad a halálból. Erre emlékezünk majd este az ún. Vigíliában. A Nagyszombati Vigília a húsvéti ünnepkör kezdetét jelzi, és számos szertartásból áll, amelyek az Úr Jézus Krisztus feltámadását ünneplik. A Vigília keretében megáldjuk az új tüzet, a húsvéti gyertyát, a szenteltvizet és az üdvösség történetét felolvassuk a Szentírásból. Több helyen keresztelést és egyben bérmálást is tartanak.

Nagyszombat van, Jézus a sírban nyugszik. Meglátogathatjuk. Lehetőséget kapunk, hitünk megújítására és az Istennel való kiengesztelődésre.

Legfrissebb hírek

Június havi ebédbefizetés

IDEJE:   2024. június 4-5. (730-1500 óráig). HELYE:   Gazdasági iroda Teljes árú ebéd: 900 Ft/nap Kedvezményes árú ebéd: 450 Ft/nap Vagy a szalezi-zaffery.qb.hu weboldalon. Havi étlap

Elballagtunk (videó)

Ahogy a tavasz újra beköszönt, úgy érkezik el az az időszak is, amikor búcsút mondunk végzős diákjainknak. Idén is szentmisében

Április havi ebédbefizetés

IDEJE:   2024. április 8-9. (730-1500 óráig). HELYE:   Gazdasági iroda Teljes árú ebéd: 900 Ft/nap Kedvezményes árú ebéd: 450 Ft/nap PÓTBEFIZETÉS:   2024. április