"MINT A KOVÁSZ AZ EMBERISÉG CSALÁDJÁBAN: Laikusok dimenziója Don Bosco családjában" (Sztrenna 2023)

Nagyszombat – Jézus a sírban fekszik

2023.04.08.

Nagyszombat: a három kereszt

A katolikus egyházban az egyik legfontosabb nap a Nagyszombat, amikor Jézus a sírban fekszik. A szent háromnap utolsó napján, a húsvéti ünnepkör előszobájában vagyunk. Nagyszombaton az Úr Jézus Krisztus sírban való pihenésére emlékezünk, miután a kereszten való szenvedést és halált a tegnapi nap átelmélkedtük.

Jézus sírja

Az elkészített „Jézus sírja” gyakran nagyon szépen díszített, virágokkal és más díszítőelemekkel ékesített. Az embereknek lehetősége van imádkozni és elmélkedni a sír előtt, emlékezve Jézus Krisztus szenvedéseire és áldozatára. A nagyszombati szertartások és imák segítenek felidézni a húsvéti ünnepkör szomorú, ám mégis ünnepi hangulatát, amely a Jézus feltámadását követő örömre készít fel. Az elmélkedő és csendes hangulat lehetőséget ad a hívőknek arra, hogy elmerüljenek a hitben és közelebb kerüljenek Istenhez.

Mária példája

Jézus anyja, Mária különleges helyet foglal el az egyházban. Az egyik legnagyobb szent, aki a hitünkben is fontos szerepet játszik. Mária az angyali üdvözlettel, a Megváltó fogantatásával kezdődő története óta az egyház első számú szimbóluma lett, hiszen Isten követését tőle tanulhatjuk meg. A Nagyszombat napján, amikor Jézus a sírban fekszik, különös jelentőséget kap Mária személye. Ő az, aki reményt ad és erőt sugároz az embereknek, hogy várjanak türelemmel a feltámadásra. Mária példája arra tanít, hogy az Istennel való közösségben bármilyen nehéz helyzetben megtalálhatjuk a megnyugvást és a reményt.
Húsvét Vigíliája

Jézus meghalt és sírba tették, de tudjuk, és Ő is tudta, hogy feltámad a halálból. Erre emlékezünk majd este az ún. Vigíliában. A Nagyszombati Vigília a húsvéti ünnepkör kezdetét jelzi, és számos szertartásból áll, amelyek az Úr Jézus Krisztus feltámadását ünneplik. A Vigília keretében megáldjuk az új tüzet, a húsvéti gyertyát, a szenteltvizet és az üdvösség történetét felolvassuk a Szentírásból. Több helyen keresztelést és egyben bérmálást is tartanak.

Nagyszombat van, Jézus a sírban nyugszik. Meglátogathatjuk. Lehetőséget kapunk, hitünk megújítására és az Istennel való kiengesztelődésre.

Legfrissebb hírek

Oratórium Nyergesújfalu

Indul az oratórium!

Az oratórium? Szeretnénk bemutatni nektek az iskolánk oratóriumát, amely egy olyan hely, ahol a fiatalok jól érezhetik magukat, tanulhatnak, imádkozhatnak

Ebédigénylés

Kedves Szülők!   2023. szeptember 4-től kezdődik az ebédeltetés az iskolában. Amennyiben szeretné gyermekét az iskolai étkeztetésre felíratni, kérjük, 2023. augusztus

Gyászt jelző gyertya

Gyászhírek

                                    Gyászhírek  

Kitűntetések átadása az iskolai tanévzárón

Zafféry kitűntetések

Iskolánk büszke arra, hogy idén is több tanulója és tanára részesült városi és intézményi kitűntetésben. A kitűntetések célja, hogy elismerjék

Ebédigénylés

Kedves Szülők!   2023. szeptember 4-től kezdődik az ebédeltetés az iskolában. Amennyiben szeretné gyermekét az

Tovább »