"MINT A KOVÁSZ AZ EMBERISÉG CSALÁDJÁBAN: Laikusok dimenziója Don Bosco családjában" (Sztrenna 2023)

Kérdések, amik foglalkoztatnak bennünket

2020.03.26.

Bizonyára minden diákot, pedagógust, de természetesen szülőket is foglalkoztatnak olyan kérdések, melyekre még a rendkívüli digitális tanrend bevezetése óta nem, vagy csak részben kaptunk választ.

Ezeket szeretném most  összegyűjteni, illetve a meglévő hivatalos döntéseket, tervezeteket megosztani.

1.Lesz-e kompetenciamérés, idegennyelvi mérés májusban?

Az országos mérések-értékelések a 2019/20. tanévben elmaradnak. (forrás: Oktatási Hivatal)

https://www.oktatas.hu/kozneveles/ajanlas_tantermen_kivuli_digitalis_munkarendhez/GYIK

2. Mi lesz az érettségi vizsgákkal?

Erre még nincs pontos rendelet, de több lehetőség is felmerült a döntéshozók számára:

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200326_mi_lesz_az_erettsegivel

3. Hogyan lehet megszervezni az osztályozóvizsgákat?

https://www.oktatas.hu/kozneveles/ajanlas_tantermen_kivuli_digitalis_munkarendhez/GYIK

Az osztályozóvizsgákat az iskolák a tantermen kívüli, digitális munkarend megfelelő adaptálásával tudják lebonyolítani. Ez azt jelenti, hogy a helyben preferált módon a személyes megjelenést nem feltétlenül igénylő számonkérési és értékelési forma (pl. videokonferencia, de akár projektmunka, írásos beszámoló) alkalmazása javasolt. Tekintettel arra, hogy egy időpontban egy tanulót és legfeljebb 2-3 pedagógust érint, a vizsgáztatás nem minősül az iskolaépület oktatási célú használatának, így indokolt esetben egy személyes találkozó, konzultáció az intézményben is lebonyolítható. (forrás: Oktatási Hivatal)

4. Lesz-e idén ballagás ?

Ez talán a legnehezebben megválaszolható kérdés. Terveink szerint mindenképpen szeretnénk elköszönni végzős diákjainktól, de azt, hogy erre mikor kerülhet sor, sajnos még nem tudjuk. Egy biztos, megszervezzük számukra a méltó búcsúztatást, ha kell, akár nyáron is!

5. Mi lesz az osztálykirándulásokkal?

Sajnos a kialakult veszélyhelyzetre való tekintettel az osztálykirándulásokat legkorábban az őszi időszakban fogjuk megszervezni.

6. Hogyan kell kezelni a hiányzásokat, hogyan működik a digitális napló?

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának válasza szerint „az iskolai hiányzás nem értelmezhető, mivel a tanulók tantermen kívüli, digitális munkarendben vesznek részt”. A napló és digiális napló kezelése azonban nem változik, mivel az intézmények a tantervi követelményeknek megfelelő valamennyi tantárgyból biztosítják a folyamatos oktatást, ezáltal az órákat a digitális naplóban rögzítik, ugyanúgy, mint máskor – írja az Emmi.

https://eduline.hu/kozoktatas/20200325_tavoktatas_hianyzas

Azzal egészíteném ki intézményünk vonatkozásában, hogy az osztályok számára a kijelölt konzultációs órák idején minden diák „online-jelenléte”, illetve a kiadott feladat elvégzése és visszaküldése igazolja az óra teljesítését.

Minden szaktanár folyamatosan köteles könyvelni a KRÉTÁ-ban, ott is jelezve az órai anyagot és a házi feladatokat!!

7. Hogyan szerezhetnek a tanulók osztályzatot?

A beszámoltatás módja lehet pl. beadandó dolgozat, prezentáció vagy videós beszámoló, de használhatnak valamilyen teszt-kezelő rendszert is, amely rögzíti, hogy a tanuló mikor, honnan töltötte ki azt. Ezek a dokumentumok, tesztek osztályozhatók. Hogyha az infrastruktúra megfelelő (kamera, mikrofon), élő szóbeli feleltetést is lebonyolíthatnak. Az ajánlás erre is kitér.

https://www.oktatas.hu/kozneveles/ajanlas_tantermen_kivuli_digitalis_munkarendhez/GYIK

 

További fontos információkkal, rendeletekkel folyamatosan jelentkezünk!!

 

Taffrener Ingrid

igazgató

Legfrissebb hírek

Mit mondana most Don Bosco?

Mintegy 40 csapattal, vagyis közel 120 résztvevővel került megrendezésre az idei év Don Bosco háziversenye a Zafféry Károly Középiskolában január

Fogadóóra

Fogadóóra – 2024. február 1.

Kedves Szülők! Szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy a következő fogadóóra időpontja 2024. február 1. csütörtök lesz, 18:00 és 19:00 között. A fogadóóra célja, hogy