"Tegyetek mindent szeretetből, semmit sem kényszerből" (Szalézi Szt. Ferenc)

Kapcsolda-nap 2014

2014.05.08.

2014. május 6-án, kedden a Szalézi-Irinyi Középiskola – az iskolai közösségi szolgálatban is érintett három osztály diákjai – immár második alkalommal – vendégül látták az esztergomi Montágh Imre Általános Iskola és Speciális Szakiskola 30 sérült, hátrányos helyzetű tanulóját, a Kapcsolda-program keretében.

Mi is a Kapcsolda? Szalay Kriszta színművésznő hívta életre néhány évvel ezelőtt a programot, amikor az „És a nyolcadik napon” című színdarab megírásakor szembesült azzal, hogy „mekkora ellenállás, félelem van mai társadalmunkban egy sérült,ill. másfajta képességekkel rendelkező gyermekkel, ill. annak családjával szemben”. A művésznő a szemléletváltást szerette volna elősegíteni a programmal. Egy-egy ilyen Kapcsolda-napon „egészséges” gyerekek vendégül látnak sérült gyerekeket néhány óra, esetleg egy nap erejéig.  Látva a tegnapi napot, szerintem bátran mondhatjuk, itt, nálunk is sikerült – ha nem is mindenkiben – „kinyitni az ajtókat”, közelebb hozni egymáshoz a gyerekeket.

Hosszas készülődés, szervezés, izgalom előzte meg ezt a napot, hiszen – sajnos – nem mindennapos élethelyzet, amikor speciális foglalkozást igénylő és „egészséges” gyerekek töltenek el együtt néhány órát, közös feladatokkal, foglalkozásokkal.

Igyekeztünk változatos programot összeállítani: a helyi Pinocchio-bábcsoport bemutatójával kezdődött az együtt töltött idő, majd közös éneklés következett Géza testvér és Gyarmati Dávid vezetésével, az énekes füzetek segítségével ebbe mindenki bekapcsolódhatott. A vendég gyerekek is kedveskedtek nekünk egy színdarabbal – nagyon ügyesek voltak! Ezt követően Ridly tanár úr irányításával színes, változatos sportverseny zajlott, utána a jól megérdemelt ebéd következett.  Ebéd után, jóllakottan a 9.B-s és 8.H-s diákjaink zenés-táncos előadásait élvezhettük,majd táncház, kekszgolyó-készítés és papírdíszek készítése szerepelt a lehetséges elfoglaltságok között, mindenki kedve szerint választhatta ki a neki tetsző elfoglaltságot.

Nagyon hamar eltelt az együtt töltött idő, de hál’ Istennek (és persze a kollégák, diákok segítségének), minden remekül sikerült – ezt az azóta kapott visszajelzések is igazolják.

A mi diákjaink is gazdagodhattak a mai nappal, kis vendégeinknek is sikerült maradandó, szép emlékeket adnunk, és azt az élményt mindnyájunknak, hogy „együtt lenni, és jót tenni jó”!

Tóth Zoltánné

Legfrissebb hírek

Nyáriori 2022

Nyári oratórium a Zafféry Károly Szalézi Középiskolában   Idén tizenhatodik alkalommal rendeztük meg a szalézi nyári oratóriumot Nyergesújfalun.  A kéthetes

Ebédigénylés és árváltozás

2022. szeptember 5-től aki szeretne ebédelni ezen a linken jelentkezzen 2022. szeptember 2-ig, vagy telefonon  a +36-33/504-210 számon szeptember 2-ig

Tömegsport igazolások

A tömegsport igazolások letöltéséhez kattints az alábbi szövegre:   LETÖLTHETŐ NYOMTATVÁNYOK

Veni Sancte-Tanévnyitó ünnepség

Iskolánk tanévnyitó ünnepsége 2022. szeptember 1-én 8:00 órakor szentmisével kezdődik. Ezt követően 3 osztályfőnöki órára kerül sor, ahol minden fontos

Nyáriori 2022

Nyári oratórium a Zafféry Károly Szalézi Középiskolában   Idén tizenhatodik alkalommal rendeztük meg a szalézi

Tovább »