Az álom, mely álmodni késztet: Egy szív, mely a „farkasokat” „bárányokká” változtatja (Sztrenna 2024)

Kapcsolda-nap 2014

2014.05.08.

2014. május 6-án, kedden a Szalézi-Irinyi Középiskola – az iskolai közösségi szolgálatban is érintett három osztály diákjai – immár második alkalommal – vendégül látták az esztergomi Montágh Imre Általános Iskola és Speciális Szakiskola 30 sérült, hátrányos helyzetű tanulóját, a Kapcsolda-program keretében.

Mi is a Kapcsolda? Szalay Kriszta színművésznő hívta életre néhány évvel ezelőtt a programot, amikor az „És a nyolcadik napon” című színdarab megírásakor szembesült azzal, hogy „mekkora ellenállás, félelem van mai társadalmunkban egy sérült,ill. másfajta képességekkel rendelkező gyermekkel, ill. annak családjával szemben”. A művésznő a szemléletváltást szerette volna elősegíteni a programmal. Egy-egy ilyen Kapcsolda-napon „egészséges” gyerekek vendégül látnak sérült gyerekeket néhány óra, esetleg egy nap erejéig.  Látva a tegnapi napot, szerintem bátran mondhatjuk, itt, nálunk is sikerült – ha nem is mindenkiben – „kinyitni az ajtókat”, közelebb hozni egymáshoz a gyerekeket.

Hosszas készülődés, szervezés, izgalom előzte meg ezt a napot, hiszen – sajnos – nem mindennapos élethelyzet, amikor speciális foglalkozást igénylő és „egészséges” gyerekek töltenek el együtt néhány órát, közös feladatokkal, foglalkozásokkal.

Igyekeztünk változatos programot összeállítani: a helyi Pinocchio-bábcsoport bemutatójával kezdődött az együtt töltött idő, majd közös éneklés következett Géza testvér és Gyarmati Dávid vezetésével, az énekes füzetek segítségével ebbe mindenki bekapcsolódhatott. A vendég gyerekek is kedveskedtek nekünk egy színdarabbal – nagyon ügyesek voltak! Ezt követően Ridly tanár úr irányításával színes, változatos sportverseny zajlott, utána a jól megérdemelt ebéd következett.  Ebéd után, jóllakottan a 9.B-s és 8.H-s diákjaink zenés-táncos előadásait élvezhettük,majd táncház, kekszgolyó-készítés és papírdíszek készítése szerepelt a lehetséges elfoglaltságok között, mindenki kedve szerint választhatta ki a neki tetsző elfoglaltságot.

Nagyon hamar eltelt az együtt töltött idő, de hál’ Istennek (és persze a kollégák, diákok segítségének), minden remekül sikerült – ezt az azóta kapott visszajelzések is igazolják.

A mi diákjaink is gazdagodhattak a mai nappal, kis vendégeinknek is sikerült maradandó, szép emlékeket adnunk, és azt az élményt mindnyájunknak, hogy „együtt lenni, és jót tenni jó”!

Tóth Zoltánné

Legfrissebb hírek

Elballagtunk (videó)

Ahogy a tavasz újra beköszönt, úgy érkezik el az az időszak is, amikor búcsút mondunk végzős diákjainknak. Idén is szentmisében

Április havi ebédbefizetés

IDEJE:   2024. április 8-9. (730-1500 óráig). HELYE:   Gazdasági iroda Teljes árú ebéd: 900 Ft/nap Kedvezményes árú ebéd: 450 Ft/nap PÓTBEFIZETÉS:   2024. április

Ideiglenes felvételi sorrend 2024

Örömmel tájékoztatjuk, hogy az ideiglenes felvételi névsor már elérhető. Kérjük, tekintse meg a listát, hogy megtudja, mely diákoknak van lehetőségük