"MINT A KOVÁSZ AZ EMBERISÉG CSALÁDJÁBAN: Laikusok dimenziója Don Bosco családjában" (Sztrenna 2023)

A menekültek útvonalai

2015.10.06.

Sokan az életüket mentik, mások a szabad vallásgyakorlat érdekében menekülnek Kis-Ázsia különböző pontjairól Európába. És persze akadnak olyanok is, akik a jobb élet reményében érkeznek. Teljes pontossággal senki nem tudja megmondani, hogy hányan vannak, és hová tartanak, de elsősorban a fő céljaik közt szerepel, Németország, Dánia, Svédország és más fejlett, munkalehetőségekkel teli Nyugat-európai ország.

A Szíriából induló menekültáradat eddig két fő útvonalat használt a nyugati célországok eléréshez, hajóval a Földközi-tengert, gyalog és közúton pedig a Balkánt és Magyarországot. Az új útvonalak megjelenésével, a bevándorlók száma is ugrásszerűen növekszik!
fg9891555_217b9409f6044fb9907c21477064c154_wmA szigorítások, határzárak és a kerítés miatt egyre nehezebben lehet eljutni Európába, ezért néhányan egy számomra meghökkentő útvonalat választottak: Oroszországon majd a Sarkkörön keresztül, ahonnan egyetlen határátkelőn át lehet jutni Norvégiába.
Ezt az irány kissé elzárt, ezért hallunk róla keveset. Augusztusban a The Local (svéd hírportál) számolt be arról, hogy egy 133 fős, többségében szíriaiakból álló csoportnak sikerült Storskognál biciklivel átjutni a határon. A WSJ ( The Wall Street Journal ) elkészítette és közzétette az alternatív orosz útvonal térképét, és megbecsülte azt is, milyen költséggel járnak az egyes szakaszok.

Az amerikai becslés szerint 2400 dollárból, azaz mintegy 670 ezer forintból jön ki alapáron egy Szíria-Beirut-Osló út Moszkván keresztül. A legdrágább szakasz éppen a Moszkvába tartó repülőút. A jegyért pillanatnyilag 1850 dollárt kérnek. Az orosz belföldi rész azonban a WSJ szerint elég olcsó. 100 dollár a szentpétervári, és 150 a murmanszki vonat.A menekültek Murmanszkból taxival utazhatnak egészen a norvég határig, ahonnan az előre megvásárolt biciklikkel átjuthatnak Norvégiába. Ez a rész 300 dollárba kerül.

A magyar határon történik a legtöbb illegális határátlépés az Európai Unió tagországai közül. idén január és május között 50430 illegális határátlépést regisztráltak. Magyarországnak ezért volt szüksége a szerb-magyar határon történő kerítés felállítására, ezzel próbálják meg szabályozni az illegális bevándorlás mértékét.

A BEJEGYZÉST ÍRTA: SZABÓ ANNA

Források:

Legfrissebb hírek

Oratórium Nyergesújfalu

Indul az oratórium!

Az oratórium? Szeretnénk bemutatni nektek az iskolánk oratóriumát, amely egy olyan hely, ahol a fiatalok jól érezhetik magukat, tanulhatnak, imádkozhatnak

Ebédigénylés

Kedves Szülők!   2023. szeptember 4-től kezdődik az ebédeltetés az iskolában. Amennyiben szeretné gyermekét az iskolai étkeztetésre felíratni, kérjük, 2023. augusztus

Gyászt jelző gyertya

Gyászhírek

                                    Gyászhírek  

Kitűntetések átadása az iskolai tanévzárón

Zafféry kitűntetések

Iskolánk büszke arra, hogy idén is több tanulója és tanára részesült városi és intézményi kitűntetésben. A kitűntetések célja, hogy elismerjék

Ebédigénylés

Kedves Szülők!   2023. szeptember 4-től kezdődik az ebédeltetés az iskolában. Amennyiben szeretné gyermekét az

Tovább »