Az álom, mely álmodni késztet: Egy szív, mely a „farkasokat” „bárányokká” változtatja (Sztrenna 2024)

Sándor István boldoggá avatására készülünk

Ünnepre készülünk, különleges, eddig meg nem élt ünnepre. Hogyan is ünnepeljünk? Márai Sándor Füveskönyvében így ír erről: „Ha az ünnep elérkezik életedben, akkor ünnepelj egészen. (…)Tisztálkodjál belülről és kívülről. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata. Az ünnepet nemcsak a naptárban írják piros betűkkel. (…) Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás. Az ünnep legyen ünnepies. (…) Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl reá, testben és lélekben.”

A szalézi világ, a magyar szalézi család nagy ünnepére, Sándor István boldoggá avatására próbálunk mi is, mint Szalézi-Irinyi Középiskola így készülni. Hogy készülhet majd 400 diák, 5-12 osztályosok, vallásukat gyakorlók, a hit útján lépegetők, egyháztól távol lévők, vallás iránt közömbösek, más vallásúak, egy szóval nagyon különböző emberek erre az ünnepre? Úgy, hogy az ünnep célját, értelmét, lényegét megértsék? A választ nem tudom igazán, de mi így próbáljuk a közömbös, érintetlen, vagy már megérintett szívekhez eljuttatni az üzenetet. A többi, hisszük, az isteni kegyelem munkája.

Az természetes, hogy faliújságok, osztályfőnöki órák, „Jó reggelt”-ek, igeliturgiák Sándor Istvánról szólnak, de rendhagyó, méltóságteljes volt iskolánk számára október 15-én, hogy levetítettük Dér András Isten szolgája: Sándor István filmjét. Magkapó volt, hogy diákjaink nagyon fegyelmezetten és figyelemmel nézték a filmet. Utána kerekasztal beszélgetésre került sor Havasi József atyával és Pokorni János úrral, akik nem csak Sándor István kortársai, de ismerői, Pokorni János úr pedig cellatársa is volt. Megrendítő gondolatok tették még élet-közelibbé a gyalázatos eseményeket. Szívhez szóló volt Pokorni úr zárógondolata, a kivégzést követő vasárnap evangéliuma, s  egy számunkra eddig ismeretlen vers.

Hiszem, hogy sikerült diákjaink szívét is megérinteni, s az ünnep következő állomására már így készülhetnek, a szombati boldoggá avatásra, ahova iskolánk 403 fővel regisztrált.

Ennek az ünnepsorozatnak harmadik állomása lesz a nyergesújfalui templom új, iskolánk által elkészíttetett Sándor István festett ablakának megáldása.

Hisszük, az ünnepek jelek, minősített alkalmak, szívből kívánom, hogy diákjaink is megértsék ezeknek a jeleknek az üzenetét!

Lux Ambrus igazgató

Legfrissebb hírek

Június havi ebédbefizetés

IDEJE:   2024. június 4-5. (730-1500 óráig). HELYE:   Gazdasági iroda Teljes árú ebéd: 900 Ft/nap Kedvezményes árú ebéd: 450 Ft/nap Vagy a szalezi-zaffery.qb.hu weboldalon. Havi étlap

Elballagtunk (videó)

Ahogy a tavasz újra beköszönt, úgy érkezik el az az időszak is, amikor búcsút mondunk végzős diákjainknak. Idén is szentmisében

Április havi ebédbefizetés

IDEJE:   2024. április 8-9. (730-1500 óráig). HELYE:   Gazdasági iroda Teljes árú ebéd: 900 Ft/nap Kedvezményes árú ebéd: 450 Ft/nap PÓTBEFIZETÉS:   2024. április