"MINT A KOVÁSZ AZ EMBERISÉG CSALÁDJÁBAN: Laikusok dimenziója Don Bosco családjában" (Sztrenna 2023)

Sándor István boldoggá avatására készülünk

Ünnepre készülünk, különleges, eddig meg nem élt ünnepre. Hogyan is ünnepeljünk? Márai Sándor Füveskönyvében így ír erről: „Ha az ünnep elérkezik életedben, akkor ünnepelj egészen. (…)Tisztálkodjál belülről és kívülről. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata. Az ünnepet nemcsak a naptárban írják piros betűkkel. (…) Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás. Az ünnep legyen ünnepies. (…) Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl reá, testben és lélekben.”

A szalézi világ, a magyar szalézi család nagy ünnepére, Sándor István boldoggá avatására próbálunk mi is, mint Szalézi-Irinyi Középiskola így készülni. Hogy készülhet majd 400 diák, 5-12 osztályosok, vallásukat gyakorlók, a hit útján lépegetők, egyháztól távol lévők, vallás iránt közömbösek, más vallásúak, egy szóval nagyon különböző emberek erre az ünnepre? Úgy, hogy az ünnep célját, értelmét, lényegét megértsék? A választ nem tudom igazán, de mi így próbáljuk a közömbös, érintetlen, vagy már megérintett szívekhez eljuttatni az üzenetet. A többi, hisszük, az isteni kegyelem munkája.

Az természetes, hogy faliújságok, osztályfőnöki órák, „Jó reggelt”-ek, igeliturgiák Sándor Istvánról szólnak, de rendhagyó, méltóságteljes volt iskolánk számára október 15-én, hogy levetítettük Dér András Isten szolgája: Sándor István filmjét. Magkapó volt, hogy diákjaink nagyon fegyelmezetten és figyelemmel nézték a filmet. Utána kerekasztal beszélgetésre került sor Havasi József atyával és Pokorni János úrral, akik nem csak Sándor István kortársai, de ismerői, Pokorni János úr pedig cellatársa is volt. Megrendítő gondolatok tették még élet-közelibbé a gyalázatos eseményeket. Szívhez szóló volt Pokorni úr zárógondolata, a kivégzést követő vasárnap evangéliuma, s  egy számunkra eddig ismeretlen vers.

Hiszem, hogy sikerült diákjaink szívét is megérinteni, s az ünnep következő állomására már így készülhetnek, a szombati boldoggá avatásra, ahova iskolánk 403 fővel regisztrált.

Ennek az ünnepsorozatnak harmadik állomása lesz a nyergesújfalui templom új, iskolánk által elkészíttetett Sándor István festett ablakának megáldása.

Hisszük, az ünnepek jelek, minősített alkalmak, szívből kívánom, hogy diákjaink is megértsék ezeknek a jeleknek az üzenetét!

Lux Ambrus igazgató

Legfrissebb hírek

Mit mondana most Don Bosco?

Mintegy 40 csapattal, vagyis közel 120 résztvevővel került megrendezésre az idei év Don Bosco háziversenye a Zafféry Károly Középiskolában január

Fogadóóra

Fogadóóra – 2024. február 1.

Kedves Szülők! Szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy a következő fogadóóra időpontja 2024. február 1. csütörtök lesz, 18:00 és 19:00 között. A fogadóóra célja, hogy