"MINT A KOVÁSZ AZ EMBERISÉG CSALÁDJÁBAN: Laikusok dimenziója Don Bosco családjában" (Sztrenna 2023)

Nagycsütörtök – Az utolsó vacsora és az első szentmise emléknapja

2023.04.06.

Az utolsó vacsoráról készült templomi üvegablak

Nagycsütörtök – Az utolsó vacsora és az első szentmise emléknapja

Az utolsó vacsora

Nagycsütörtök az utolsó vacsorára és egyben az első szentmisére emlékezünk. Az utolsó vacsora Jézus Krisztus utolsó étkezése volt tanítványaival az ő elfogása és keresztre feszítése előtt. Ezen az étkezésen Jézus megtörte a kenyeret és odaadta taníványainak a borral együtt, és azt mondta nekik, hogy ezt cselekedjék az Ő emlékezetére.

A lábmosás

Ugyanezen az estén Jézus, döbbentes dolgot tett: megmosta a tanítványok lábát úgy, ahogyan ezt a szolgák tették urukkal abban az időben. A nagycsütörtöki szertartásokban a szentmise része lehet a lábmosás, amely a szerénységet és a szolgálatot jelképezi.

A Nagycsütörtök jelentősége

Nagycsütörtök a Szent Három Nap első napját jelöli, amely kicsúcsosodik a nagyböjt, és egyre közelebb kerül a kereszténység egyik kulcspontjához: Jézus szenvedéséhez, halálához és feltámadásához.

Legfrissebb hírek

Nyílt nap a Zafféryban

Az alábbi űrlap kitöltésével online jelentkezhet a nyílt napra. A nyílt nap időpontja: 2024. január 12. 16:00 órától. Az időpontfoglalás

December havi ebédbefizetés

IDEJE:   2023. december 4-5. (730-1500 óráig). HELYE:   Gazdasági iroda Teljes árú ebéd: 900 Ft/nap Kedvezményes árú ebéd: 450 Ft/nap PÓTBEFIZETÉS:   2023. december