Az álom, mely álmodni késztet: Egy szív, mely a „farkasokat” „bárányokká” változtatja (Sztrenna 2024)

Az európai szaléziak a menekültválság enyhítésén dolgoznak

2015.10.14.

Ángel Frenandez Artime szalézi rendfőnök, még szeptember elején levelet intézett a szalézi tartományok vezetőihez, hogy gondolják át valamennyien, mit is tehetnének a migránsok okozta válság segítésében. Gondolják végig, mit tehet egy-egy tartomány, mit kérhet/ várhat el az egyes plébániáktól, hogy készen álljanak, ha szükséges akár menekült családok befogadására. Különös figyelmet szenteljenek a fiatalokra, az egyedül érkező kiskorúakra.

[vc_separator border_width=”4″]

A rendfőnök levelét az európai tartományfőnök mindannyian értelmezték, és intézkedéseket hoztak, annak érdekében, hogy segítséget nyújthassanak – az adott térség viszonyaihoz, helyzetéhez mérten.

A szaleziak.hu híradása alapján összefoglaltuk, mit is tesznek a külföldi tartományok a migránsokért.

A rendfőnök felhívásának eleget téve szinte a legtöbb tartomány tevékenyen hozzájárul a migráns válság okozta feszültség oldásában.

Természetesen vannak olyan tartományok, amelyek kívül esnek a migrációs útvonalon, ilyen például a lengyel Pila és a spanyol Sevilla tartományok. Az itt élő szaléziak mégis konkrét intézkedéseket tettek, hogy ha szükség lesz a segítségükre, akkor azonnal be tudjanak kapcsolódni.

Minden tartományfőnök hangsúlyozta, hogy a polgári hatósággal, a civilekkel illetve egyéb egyházi szervezetekkel együttműködve tudnak a leghatékonyabban segíteni. Elsősorban családok, illetve egyedül érkező fiatalok szalézi házakban való elhelyezésében, és azok ellátásában látják a segítségnyújtás lehetőségét. Valamint az oda érkező menekült fiatalok/gyerekek oktatását, a nyelv elsajátítását és a szabadidő hasznos eltöltését tartják a legfontosabbnak.

A németországi, illetve a piemonti tartományban viszont már konkrét feladatokat látnak el a szaléziak.

Tizenegy németországi házban 448 fiatalt gondoznak, és további 43 szállás kialakításán dolgoznak jelenleg, de 2016-ra még további szálláshelyek kialakítását is tervezik. A zömében 16-18 éves egyedül érkezett fiúk, 12 fős úgynevezett pedagógiai lakócsoportokban nevelkednek, akikről négy szociális munkás gondoskodik a nap 24 órájában. A befogadottak nyelvi és szakmai képzésben is részesülnek, de találkoznak más fiatalokkal is, akikkel együtt étkeznek és együtt tölthetik szabadidejüket.

A segítőket pasztorációs intézetben képzik, ahol elsősorban azt tanulják meg, hogyan kell bánni traumát átélt emberekkel. Ezen kívül megismerkednek az iszlám szokásokkal, vallással is, hogy kompetensek legyenek a vallási különbségekből eredő problémák kezelésében.

Piemont tartományban (Olaszország) június óta segítik szaléziak is a menekülteket. Először a Don Bosco Intézet Alessandriában nyitotta meg a kapuit 10 afrikai fiatal menekült előtt. Domenico Ricca szalézi atya koordinálja a munkát azokban a szalézi házakban, ahová októbertől menekültek érkeznek. Nem nagyszámú menekült megsegítésére rendezkedtek be, hanem inkább a fiatalokat várják, esetleg néhány családot. Elsősorban a nyelv elsajátítását, és ezáltal a munkába állást segítik, hogy mihamarabb önálló életet kezdhessenek

Hamarosan hazánk szalézi tartományfőnöke, Ábrahám Béla atya mondja el nekünk, hogy mit tesznek, tehetnek a magyar szaléziak.

ÖSSZEÁLLÍTOTTA: SCHMIDT BALÁZS

Forrás: szaleziak.hu

Legfrissebb hírek

Elballagtunk (videó)

Ahogy a tavasz újra beköszönt, úgy érkezik el az az időszak is, amikor búcsút mondunk végzős diákjainknak. Idén is szentmisében

Április havi ebédbefizetés

IDEJE:   2024. április 8-9. (730-1500 óráig). HELYE:   Gazdasági iroda Teljes árú ebéd: 900 Ft/nap Kedvezményes árú ebéd: 450 Ft/nap PÓTBEFIZETÉS:   2024. április

Ideiglenes felvételi sorrend 2024

Örömmel tájékoztatjuk, hogy az ideiglenes felvételi névsor már elérhető. Kérjük, tekintse meg a listát, hogy megtudja, mely diákoknak van lehetőségük